Sirutka
Ljekovita moć sirutke zaista je nevjerovatna...



Sirutka(surutka) - enigma za istraživače
Poznato je da je ljekovita moć sirutke nevjerovatna, ali ona je i danas, u 21. vijeku, nedovoljno iskorištena, a u isto vrijeme interesantna za istraživače, proizvodnju i marketing.

ENERGETSKA TEČNOST KOJA REGENERIŠE
Sirutka je tečnost koja se dobija iz kravljeg mljeka prilikom izrade sira. To je energetska tečnost koja sadrži natrij, kalij, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prenos do organa veoma brz. Litar sirutke ima svega 360 kilokalorija, što je upola manje nego svježe mlijeko. Također, sirutka je puna neophodnih bjelančevina. Minerali u sirutki održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, te infarkt. Proteini iz ove tečnosti sprečavaju osteoporozu, regulišu kolesterol, zaustavljaju dejstvo zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i što je veoma bitno, regenerišu jetru.

ZIM SAVJET: Intenzivnija ishrana sirutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mjesta u organizmu.
U prodaji se sirutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima. U raznim zemljama koriste se prirodni napici od sirutke, poput kisele sirutke, slatke sirutke, te napici obogaćeni voćem. Vjerovali ili ne, spravljalo se i vino, pivo kao i vodka. Ipak takvi pokušaji su prestali. S pivom iz sirutke se pokušalo u Poljskoj, a ograničena je bila i serija vina i vodke. Eksperimenti sa sirutkom traju već izvjesno vrijeme i prije dvadesetak godina globalna godišnja proizvodnja sirutke iznosila je oko 85 miliona tona.

ZIM SAVJET ZA REGENERACIJU JETRE: Hemijski proizvedeni lijekovi opterećuju jetru, jer su strane i neprirodne materije za organizam pa se zbog toga preporučuje uzimanje sirutke za vrijeme takve vrste terapije. Kada se provodi terapija za regeneraciju jetre uz pomoć sirutke, potrebno je u dužem vremenskom periodu svakodnevno piti sirutku i to od 0,5 do 1 litar, a pritom izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i svake druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak i to na prazan stomak.
ZIM d.d. Zenica © 2013 |